Liiketoimintaa ja brändiäsi ohjaa tarkoitus

on

Miksi?

Miksi kysymys on liiketominnassa kaikkein tärkein kysymys, koska vastaamalla kysymykseen miksi teemme sitä mitä teemme, ohjaa kaikkea tekemistä. Mihin ihmiset organisaatioissa sitoututuvat ja tietävät miksi tätä työtä tehdään. Esimerkki kysymys: millainen missio sinua motivoi kaikkein eniten? Esimerkki: tehtävämme on kasvaa 10% joka vuosi, vai tehtävämme on pitää ihmiset terveinä?

Itseäni ainakin motivoisi tuo jälkimmäinen, koska siinä on syvyyttä ja merkitystä sekä viesti miksi olemme olemassa. Mikäli tuo toinen missio esimerkki on mielestäsi motivoivampi on sekin asia ok. Tärkeintä että organisaatioilla on OMA missio, jota johto johtaa ja henkilöstö haluaa antaa kaikkensa sen eteen. Missio on johtamisen, viestinnän, markkinoinnin, myynnin, tuote- ja palvelukehityksen, asiakaspalvelun, HR:n, ostamisen jne… ohjenuora. Missiota eletään jokapäivä ja sen avulla tehdään päivittäisiä tekoja, joilla on kauaskantoisia seurauksia. Vain innostuneet ihmiset  organisaatioissa voivat saavuttaa hyviä tuloksia, joten panosta henkilöstöön, joka jakaa arvosi ja haluaa tehdä missiotasi todeksi.

Missioon liittyy yleensä myös visio. Visio on unelma jota on vaikea (ei mahdoton) saavuttaa. Visio ei ole sitten sama asia kuin tavoite. Tavoite on saavutettavissa oleva asia ja mihin itseasiassa on päästävä. Näitä tavoitteita luodaan kannattavavan liiketoiminnan tekemiseksi ja suorituskyvyn mittaamiseksi. Jään usein pohtimaan yritysten olemassaoloa ja mitä varten ne ovat olemassa. Sitten kun alkaa raaputtamaan pintaa tarkemmin tulee vahvana esiin viestinnällisesti ja toiminnallisesti se, että mennään aina WHAT kärjellä. Tuote- ja palvelukärki edellä tarkoittaa silloin sitä että nostetaan esiin ominaisuuksia, määriä, hintaa jne… Tarkoitus ohjaa muuttumaan tässäkin kohdin ja muuntautumaan arvoja tuottavaksi toimijaksi ja erottautumaan muista. Anna missiosi sanoittaa ja johtaa liiketoiminnan kannalta toimintojasi tuottamaan arvoa asiakkaillesi ja sitouttamaan sidosryhmiäsi ja henkilöstöäsi onnistumaan tehtävissään.

Miten LUODAAN missio, JOKA MOTIVOI?

1 Kutsu omistajat sekä hallitus koolle

2 Pyydä jokaisen henkilön tekemään minimissään 15 minuutin mittainen esitys unelma toimintaympäristöstä, tarpeista sekä tulevaisuuden mahdollisuuksista, uhkatekijöistä jne…

3 Esitykset käydään yhdessä läpi minkä pohjalta ideoidaan ja luodaan kehys yhteiseksi missioksi yrityksellenne perustuen edelliseen kohtaan.

4 Kutsu mahdollisuuksiesi mukaan toimialasi ulkopuolelta olevia henkilöitä, jotka inspiroivat sinua/teitä kertomaan näkemyksiään valituista aiheista.

5 Päivitä kehys sekä esittele avaavine määrityksineen laajemmalle joukolle läheisiä sidosryhmiä missä voit myös testata ensireaktioita.

6 Kierrosten pohjalta kiteytetään missio ja täydennetään syntyvän mission taustatekijät.

7 Omistajien ja hallituksen on oltava sitoutunut 100% tehtyyn missioon, koska tästä eteenpäin liiketoimintaasi ohjaa yhteinen missio.

8 Vie missio strategiaprosesseihin ja määrittele strategiset painoistealueet ja anna johdolle tehtäväksi organisoida mission vaatimia toimia ja kasvun edellytyksiä henkilöstöllesi

9 Aloita kulttuurin voimaannuttaminen mission ympärille esimerkillä johtamisella…

10 Nauti jokapäivä tekemisestä (niin onnistumisesta kuin epäonnistumisesta)

 

Simon Sinek on luonut ns. Golden Circle mallin jossa keskellä on kysymys WHY, seuraavana HOW ja vasta viimeisenä WHAT. Tästä on tehty myös kirja nimeltä Start With Why (book)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *